Izdelava kalupov za vlivanje na sodoben način

Za 3D tiskanje ste zagotovo že slišali. Če bi o njem govorili v preteklosti, bi verjetno marsikdo menil, da kaj takega sploh ni mogoče. Tehnologija pa je tako napredovala, da lahko v današnjem času s tovrstno tehnologijo tiskanja izdelamo veliko izdelkov, ki jih potrebujemo tudi v vsakdanjem življenju.

Med njimi je v ospredju izdelava konceptualnih in funkcionalnih prototipov, male serije polizdelkov in končnih izdelkov, nadomestni deli, izdelava kalupov za vlivanje, unikatni ter personalizirani izdelki ter podobno. Nad tovrstno tehnologijo se navdušuje marsikdo, zato je povpraševanja na trgu zanjo zelo veliko.

Podjetja s 3D tiskanjem

Pri nas je kar nekaj takih podjetij, ki se na veliko ukvarja s 3D tiskanjem. Taka podjetja tiskajo najrazličnejše izdelke za najrazličnejše panoge. Med njimi predvsem za avtomobilsko, elektrotehnično, orodjarsko, obrambno, letalsko ter podobno.

Priljubljeno je tudi 3D tiskanje za proizvodnjo elektronske, medicinske opreme ter bele tehnike. Tiskanja se poslužujejo tudi razvojniki, industrijski oblikovalci, zlatarji, umetniki, arhitekti ter podobne osebe. Zelo je razvito in uporabno še na raziskovalnem ter izobraževalnem področju.

Med bolj priljubljenimi storitvami

Omenili smo že, da je izdelava kalupov za vlivanjem ena od številnih vrst izdelkov, ki lahko nastanejo tudi s 3D tiskanjem. Ta storitev oziroma vrsta storitve je tudi med najbolj priljubljenimi. Tako kot za vse ostale, je značilno, da se odlikuje po izjemno visoki natančnosti, ostrih detajlih, gladki površini. Stroški izdelave so optimalni, in sicer brez posebnih investicij v orodje.

Kako izdelava kalupov za vlivanje izgleda v živo, pa si lahko ogledamo tudi na eni od bolj priljubljenih spletih strani, in sicer v obliki videa.